ГР. ШУМЕН

НОВИНИ

20 май 2024 г.
БЪЛГАРИЯ В СЪРЦАТА И МЕЧТИТЕ НИ
 В навечерието на 24 май в Народно читалище "Боян Пенев-1949 г." бяха отчетени резултатите от конкурса "България в сърцата и мечтите ни". През тази година конкурсът за литературни творби и рисунки се провежда за осемнадесети път. От 2007 г., когато беше проведен първият конкурс, той зае своето достойно място в културния календар на град  Шумен и се утвърди като част и от националния културен календар. През тази година участниците в двата раздела на конкурса са общо 188, а творбите им са 221. "Географията" на конкурса е много пъстра, освен участниците от гр. Шумен свои творби изпратиха деца от гр. Раднево, гр. Царево, гр. Търговище, гр. Попово, гр. София, гр. Дряново, гр. Карнобат, гр. Елин Пелин, с. Аспарухово обл. Ловеч, с. Евлогиево обл.Плевен, с. Плаково обл. Велико Търново, гр. Павликени. Специално отбелязваме участието на деца от БСУ "Д-р Петър Берон" гр. Прага, Чехия.
 В своите творби децата са се опитали да покажат красотата на България, българските обичаи, детските мечти, България, така, както я виждат и чувстват в сърцата и мечтите си.
НОВИНИ
ПОЗНАВАМЕ ЛИ КВАРТАЛА, В КОЙТО ЖИВЕЕМ?
 През 2022 г. се навършват 100 години от основаването на квартал "Тракия" в гр. Шумен. През 1922 г. 96 семейства на тракийски бежанци се заселват в гр. Шумен, давайки началото на квартал "Тракия".
 Ученици от 4 клас на СУ "Васил Левски" гостуваха на читалището. Те имаха възможност да се запознаят с историята на квартала, с интересни факти около названията на улиците. С огромен интерес децата слушаха разказа за изграждането на първите къщи, първото училище. Имаха възможност да разгледат уникални снимки, съхранили историята на квартал "Тракия".  Чрез забавните игрословици четвъртокласниците направиха една "мислена екскурзия" из квартал "Тракия". Всички получиха оригинален подарък. А на тръгване се отбиха в читалищната библиотека, за да си изберат любимо четиво.
НОВИНИ
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.