ГР. ШУМЕН

НОВИНИ

"/>
19.05.2017 г.

  Приключи Единадесетият национален конкурс за литературни творби и рисунки "България в сърцата и мечтите ни". Днес в залата на читалището бяха наградени победителите в конкурса. В единадесетото издание на конкурса участваха общо 233 деца с 278 творби в двата раздела. В раздел "Литературни творби" участниците са 53 с 93 творби. В раздел "Изобразително изкуство" участваха 180 деца със 185 творби. В конкурса през 2017 г. се включиха деца от Шумен, София, Варна, Пловдив, Видин, Дряново, Попово, Търговище, Сунгурларе, Троян, Карнобат, с. Венец, обл. Шумен.
  Конкурсът се организира с финансовата подкрепа на Община Шумен.

27.04.2017 г.
БОЯН ПЕНЕВ-ДУХОВНИЯТ АРИСТОКРАТ С ПЛАМЕНЕН ПОГЛЕД

  Под този наслов в читалището се проведе тематична среща, посветена на 135-годинината от рождението на видния шуменец. Боян Пенев е роден на 27 април 1882 г. През тази година се навършват и 90 години от смъртта му.
  В своята книга "Десетте шуменци на ХХ век" известният шуменски автор Марин Калинов нарича Боян Пенев "всестранно одарена личност". Самият Боян Пенев казва за себе си: "Аз признавам една служба в храма на днешната българска литература-служба на критик-бичувач".  И наистина Боян Пенев влиза в този храм през парадния вход, за да си остане там докрай.

"/>
24.04.2017 г.
МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО

  Днес в библиотеката гостуваха децата от 1-б клас на СУ "В. Левски".  Те се включиха в маратона на четенето. Тази година децата изпълняваха различни забавни задачи, свързани с четенето. Така те се убедиха, че четенето може да бъде и забавно. Запознаха се с правилата за внимателно отношение към книгата. Всички получиха подаръци - разделители. Накрая децата бяха регистрирани за читатели в библиотеката."/>
21.04.2017 г.
ЛИТЕРАТУРНИ ИГРИ

  В навечерието на 23 април - Международен ден на книгата и авторското право, в читалищната библиотека гостуваха децата от 4-а клас на СУ "В. Левски" с кл. ръководител Д. Михайлова. Те имаха удоволствието да  се потопят в богатия свят на приказките. Гатанки, кръстословици, забавни игри - всичко това донесе много емоции и радостни мигове. Всички участници получиха подарък - разделител и бяха регистрирани като читатели в библиотеката.

"/>
7.04.2017 г.
40 ГОДИНИ ФОЛКЛОРНА ГРУПА "ТРАКИЯ"

  С празничен концерт беше отбелязана 40-тата годишнина на ФГ "Тракия". През годините групата е завоювала множество награди на регионални и национални събори, прегледи на любителското народно творчество. От 12 години ръководител на ФГ "Тракия" е Русанка Андонова. В репертоара на групата има над 50 песни.


"/>
31.03.2017 г.
95 ГОДИНИ КВАРТАЛ "ТРАКИЯ"

  Народно читалище "Боян Пенев- 1949 г." и Тракийското дружество в Шумен организираха честване на 95 годишнината от създаването на кв. "Тракия" Пред паметната плоча на тракийци бяха поднесени цветя, а с едноминутно мълчание беше почетена паметта на тракийските бежанци от с. Чанакча, Източна Тракия, които през 1922 г. поставят началото на кв. "Тракия". Приветствие поднесе Никола Ангелов - заместник-председател на Тракийското дружество в Шумен. В концертната програма, посветена на празника, участваха ФГ "Тракия",  детска фолклорна група "Перуника", деца от Детска градина "Братя Грим",  а най-бурни аплодисменти заслужиха най-малките участници - децата от Детски ясли "Тракийче".


28.03.2017 г.
ВИКТОРИНА "95 ГОДИНИ КВАРТАЛ "ТРАКИЯ"

  Ученици от 7, 8 и 9 клас на СУ "В. Левски" участваха във викторина, посветена на 95 годишнината на кв. "Тракия". Въпросите на викторината бяха свързани с историята на квартала, неговото създаване преди 95 години от бежанци от Източна Тракия, както и със съвременното развитие на квартала.

"/>
22.03.2017 г.
95 ГОДИНИ КВАРТАЛ "ТРАКИЯ"

  Днес в читалището започнаха проявите, посветени на 95-годишнината на кв. "Тракия". Беше открита изложба, посветена на историята на квартала. В експозицията са подредени архивни снимки, проследяващи историята на квартала, както и предмети от бита на тракийци, които преди 95 год. дават началото на днешния квартал "Тракия". Гости на откриването на изложбата бяха деца от ЦДГ №32 "Дружба". За децата беше безкрайно интересно да се докоснат до предмети, възкресяващи бита на тракийските заселници, да видят на фотосите как се е променял през годините кварталът, в който живеят. Жени от ФГ "Тракия" показаха на децата как се преде и навива прежда, как се приготвя домашен хляб. Накрая всички се почерпиха с вкусен домашен хляб.
  През следващата седмица ще бъде отбелязан Денят на Тракия, а с ученици от 8 и 9 клас на СУ "Васил Левски" ще се проведе викторина, посветена на историята на кв. "Тракия".

21.03.2017 г.
ЗАДАЧКИ СЪС ЗАКАЧКИ

  Група деца от 2 клас на СУ "В. Левски" с класен ръководител Ирена Месакова участваха в забавни игри в библиотеката на читалището . Чрез различните задачи, свързани с книгите и българския език, децата се убедиха, че азбуката и българският език могат да бъдат и весели, и забавни. Проявата беше в рамките на проекта "Моят час. Моят български език", по който работи училището.

"/>
27.02.2017 г.
РАБОТИЛНИЦА ЗА МАРТЕНИЧКИ
   В навечерието на Баба Марта жените от Дамски клуб при читалището и жени от ЦРСИ обмениха опит в изработването на мартенички. Те изработиха мартенички чрез различни техники - макраме, с една кукичка, с пръстите на ръката и др.
"/>
13.10.2016 г.
БЪДЕЩИ ЧИТАТЕЛИ

  Деца от ЦДГ "Братя Грим" гостуваха на библиотеката на читалището. За тях тези посещения са вече традиция от няколко години. Деца от предучилищните групи посещават библиотеката, запознават се с понятието "библиотека", имат възможност да разгледат любими детски книжки. С голямо оживление децата поставиха своите "цветчета" в "Градината на приказките". Всяко от децата постави свое цвете със заглавието на любимата приказка. Срещата с малките бъдещи читатели беше част от проявите през националната седмица на четенето.


11.10.2016 г.
СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО
   Отбелязахме Националната седмица на четенето с няколко прояви.
 Ученици от СУ "В. Левски" се срещнаха с Антонин Горчев, поет, председател на Шуменското дружество на писателите. Антонин Горчев прочете свои стихове, сред които и стихове от предстоящата му седма книга.Той отговори на въпроси на учениците, които се вълнуваха от това, какво кара един човек да започне да пише и откъде авторът черпи своето вдъхновение
  В библиотеката на читалището е подредена изложба, представяща автори, носители на Нобелова награда за литература. В изложбата са представени писатели, чиито произведения са притежание на библиотеката, а също и материали, съдържащи интересни факти за Нобеловите лауреати.
   Самодейци от читалището четоха приказки пред деца от ЦДГ №25 "Братя Грим".
 

"/>
3.10.2016 г.
КАРНАВАЛ НА ПЛОДОРОДИЕТО

  На Деветия карнавал на плодородието Народно читалище "Боян Пенев - 1946 г." се представи с композицията "Шумен вчера и днес". В карнавалната група се включиха самодейци от Клуба по народни танци с ръководител Милко Денев, служители на читалището, момичетата от балетната школа с ръководител Светла Денчева и със специалното участие на мотоклуб "Нощни ездачи". За своето впечатляващо карнавално присъствие читалището беше отличено с наградата "Участие във фолклорния фестивал "Море от ритми - гр. Балчик".

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на сайта. Към пълната версия.
Уебсайт в alle.bg